Do góry

Dania główne Przepis na:

Morelowe bułeczki

Morelowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Morelowe bułeczki"

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • 23 dag cukru
  • 50 dag mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • 6 dag masła
  • 30 dag mielonego maku
  • 50 dag sera
  • po 1 op. cukru waniliowego i budyniu
  • cynamon
  • 12 moreli lub brzoskwiń
  • skórka cytrynowa
  • rum
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzyj z 1 dag cukru, odrobiną mąki oraz 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, 4 dag cukru, rozpuszczone masło, ok. 250 ml mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie i zwarte ciasto.

  2. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj z makiem, 8 dag cukru i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku cynamonem i rumem. Biały ser (mielony) zmiksuj z 2 żółtkami, proszkiem budyniowym, resztą cukru i łyżeczką skórki cytrynowej.

  3. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki (lub użyj owoców z puszki). Ciasto podziel na 24 kuleczki. Uformuj bułeczki, spłaszcz je lekko, robiąc wgłębienia. Napełnij je makiem i masą serową, ułóż owoce. Brzegi posmaruj roztrzepanymi białkami. Bułeczki piecz 20 min w temp. 180 st.

  4. 24 porcje, czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń