Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskale (znane także jako moskole) to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej – placki przygotowywane z ugotowanych ziemniaków (najlepiej wykorzystać te, które zostały z wczorajszego obiadu!). Tradycyjnie składały się wyłącznie z ziemniaków, mąki i soli. Z biegiem czasu przepis wzbogacono o kwaśne mleko, co dodało plackom oryginalnego smaku i wilgotności. Moskale piekło się na blasze w piecu opalanym drewnem. Z powodzeniem jednak można usmażyć je na patelni, co znacznie upraszcza procedurę ich przygotowania. Góralskie placki smakują wyśmienicie z rozmaitymi dodatkami. Na Podhalu najczęściej serwuje się je z bryndzą lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką. Równie pyszne są jednak np. z sosem grzybowym czy gulaszem. Amatorzy moskali często jedzą je wyłącznie z masłem czosnkowym.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 589
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7006
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244413
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 589
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7006
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244413
Składniki
Ziemniaki (schłodzone, jeśli korzystasz ze świeżo ugotowanych) rozgnieć praską na purée lub zmiel maszynką do mięsa.
Do purée wbij całe jajka i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i kwaśne mleko. Dopraw do smaku. Zagnieć na jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj okrągłe placuszki o grubości około 1 cm. Usmaż ja na rozgrzanym oleju tak, by zarumieniły się z obu stron.
Po usmażeniu ułóż moskale na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.