Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskale (znane także jako moskole) to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej – placki przygotowywane z ugotowanych ziemniaków (najlepiej wykorzystać te, które zostały z wczorajszego obiadu!). Tradycyjnie składały się wyłącznie z ziemniaków, mąki i soli. Z biegiem czasu przepis wzbogacono o kwaśne mleko, co dodało plackom oryginalnego smaku i wilgotności. Moskale piekło się na blasze w piecu opalanym drewnem. Z powodzeniem jednak można usmażyć je na patelni, co znacznie upraszcza procedurę ich przygotowania. Góralskie placki smakują wyśmienicie z rozmaitymi dodatkami. Na Podhalu najczęściej serwuje się je z bryndzą lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką. Równie pyszne są jednak np. z sosem grzybowym czy gulaszem. Amatorzy moskali często jedzą je wyłącznie z masłem czosnkowym.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5042
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4865
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44971
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 604
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5042
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4865
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44971
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 604
Składniki
Ziemniaki (schłodzone, jeśli korzystasz ze świeżo ugotowanych) rozgnieć praską na purée lub zmiel maszynką do mięsa.
Do purée wbij całe jajka i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i kwaśne mleko. Dopraw do smaku. Zagnieć na jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj okrągłe placuszki o grubości około 1 cm. Usmaż ja na rozgrzanym oleju tak, by zarumieniły się z obu stron.
Po usmażeniu ułóż moskale na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.