Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muffiny ze szpinakiem"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 288
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104581
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9089
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 288
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104581
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9089
Składniki
Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Wrzuć szpinak, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do wystudzonego szpinaku dodaj pokruszony ser feta, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka. Foremki na muffiny posmaruj pozostałym masłem i wyłóż krążkami ciasta, lekko je dociskając do spodu i boków foremek. Dno każdej foremki nakłuj widelcem, wypełnij farszem szpinakowo-serowym i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Wierzchy posyp startym serem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki, piecz 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
50 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie