Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus jeżynowy z kardamonem"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22757
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 168
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 500
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22757
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 168
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 500
Składniki
Jeżyny przebierz, ew. szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce osusz. Zmiksuj i przetrzyj przez gęste sitko. Masę z owoców wymieszaj w garnku z cukrem waniliowym. Dodaj kardamon i imbir. Odstaw na 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Potem dodaj żelfix. Dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek. Wsyp cukier i zagotuj. Potem zmniejsz płomień i gotuj dalej jeszcze 2–3 minuty. Ciągle mieszaj masę łyżką.
Gorący mus przełóż do słoików. Zakręć. Na wierzchu każdego możesz wcześniej położyć krążek pergaminu posmarowany z obu stron spirytusem. Zapobiega to szybkiemu psuciu się przetworów owocowych. Napełnione i zakręcone słoiki postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż wystygną.Źródło: Tina