Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z gęsich wątróbek"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj jabłko, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę korzenną, mieszając smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj wątróbkę (patelnia powinna być bardzo gorąca, by wątróbka nie zaczęła gotować się we własnym sosie).
Mieszając smaż 2 minuty (w środku powinny być miękkie). Wlej koniak lub whisky i smaż jeszcze ok. 1 min. Masło, które pozostało włóż do rondelka i roztop.
Do naczynia włóż przestudzone wątróbki, cebulę z jabłkiem, dodaj przestudzone masło, zmiksuj blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mus przełóż do słoiczków, wstaw do lodówki, by zastygł. Podawaj ze świeżym pieczywem.
30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie