Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Szukając przepisu w internecie znalazłam różne wersje, dlatego zwróciłam się do kolegi kucharza, który podał mi swój sprawdzony przepis. A że gotuje wspaniale, potrawa się udała i wszystkim bardzo smakowała :) Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie i pobrudzić kilka garnków ;) Ale warto!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24834
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5977
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 215
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24834
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5977
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 215
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Bakłażany myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na minimum 30 minut, by puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Pomidory, jeżeli mamy świeże w sezonie myjemy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i szklimy cebulę i czosnek. Dokładamy mięso mielone i całość podsmażamy. Dorzucamy liście laurowe, a następnie stopniowo dolewamy czerwone wino, cały czas mieszając. Chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dorzucamy pomidory i natkę pietruszki - jeszcze chwilę smażymy, często mieszając.
W drugim garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie dolewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do powstania gładkiego sosu. Dodajemy trochę soli, świeżo zmielonego pieprzu i 50 g startego parmezanu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko, energicznie mieszając.
Na kolejnej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy z każdej strony bakłażana i ziemniaki, odsączając je później na papierowym ręczniku. Posypujemy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wykładamy połowę podsmażonych ziemniaków, na nie układamy 1/3 bakłażanów, połowę mięsnej masy. Następnie drugą część ziemniaków, bakłażanów i mięsa. Na górze układamy trzecią część bakłażanów i rozsmarowujemy sos beszamelowy, posypujemy pozostałym, startym na tarce parmezanem. Musakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min.