Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany, ziemniaki i mięso w sosie pomidorowym, zapiekane pod delikatnym, aromatycznym sosem .
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 166
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1103
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 166
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1103
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.
Mięso zmielić lub krótko zblendować z cebulami i czosnkiem. Dusić pod przykryciem z dodatkiem soli i cynamonu, bez tłuszczu, przez około 60 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
Do mięsa dodać pieprz oraz przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1 cm, posolić je z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.
Po tym czasie bakłażany umyć pod bieżącą wodą z soli i osuszyć. Następnie każdy plaster posmarować odrobiną oleju, ułożyć je na blasze i zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Piekarnik powinien mieć włączone obie grzałki,tzn. górną i dolną.
Na dnie blachy, w której będzie zapiekana musaka rozprowadzić kilka łyżek sosu przygotowanego w etapach 2 i 3.
Na sosie ułożyć wystudzone, obrane i pokrojone w plastry o grubości około 1,5 cm ziemniaki.
Na warstwie ziemniaków rozprowadzić resztę sosu z etapów 2 i 3.
Następnie na sosie ułożyć upieczone bakłażany.
Ser pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić. Ważne jest przygotowanie sera i jajek przed przejściem do kolejnego etapu.
Mleko i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać około 1/2 łyżeczki soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową i powoli podgrzewać, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił. Sos pod wpływem temperatury zacznie gęstnieć.
Do gęstniejącego sosu dodać ser żółty i podgrzewać, wciąż mieszając, aż do rozpuszczenia sera.
Ciągle mieszając, powoli wlewać do sosu ubite jajka.
Sos zdjąć z płyty grzewczej i rozprowadzić do na warstwie bakłażanów.
Zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut przy włączonej dolnej grzałce. Po tym czasie włączyć również górną grzałkę i zapiekać jeszcze 20 minut. Musaka będzie gotowa, gdy sos całkowicie się zetnie i delikatnie przyrumieni.