Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 443

Dodano:

Odsłon: 3977

Bakłażany, ziemniaki i mięso w sosie pomidorowym, zapiekane pod delikatnym, aromatycznym sosem .

Składniki

  • Bakłażan średniej wielkości 2 szt.
  • Ziemniaki duże 5 szt. najlepiej sprawdzają się sałatkowe
  • Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe około 600 g
  • Przecier pomidorowy 1 opakowanie 500 g
  • Cebula biała duża 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cynamon 1/4 łyżeczki
  • Mleko 600 ml
  • Mąka pszenna 2 pełne łyżki
  • Jaja kurze 2 szt.
  • Ser żółty edamski 125 g
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Olej roślinny około 5 łyżek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.

  2. Mięso zmielić lub krótko zblendować z cebulami i czosnkiem. Dusić pod przykryciem z dodatkiem soli i cynamonu, bez tłuszczu, przez około 60 minut. Od czasu do czasu przemieszać.

  3. Do mięsa dodać pieprz oraz przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.

  4. Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1 cm, posolić je z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

  5. Po tym czasie bakłażany umyć pod bieżącą wodą z soli i osuszyć. Następnie każdy plaster posmarować odrobiną oleju, ułożyć je na blasze i zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Piekarnik powinien mieć włączone obie grzałki,tzn. górną i dolną.

  6. Na dnie blachy, w której będzie zapiekana musaka rozprowadzić kilka łyżek sosu przygotowanego w etapach 2 i 3.

  7. Na sosie ułożyć wystudzone, obrane i pokrojone w plastry o grubości około 1,5 cm ziemniaki.

  8. Na warstwie ziemniaków rozprowadzić resztę sosu z etapów 2 i 3.

  9. Następnie na sosie ułożyć upieczone bakłażany.

  10. Ser pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić. Ważne jest przygotowanie sera i jajek przed przejściem do kolejnego etapu.

  11. Mleko i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać około 1/2 łyżeczki soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową i powoli podgrzewać, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił. Sos pod wpływem temperatury zacznie gęstnieć.

  12. Do gęstniejącego sosu dodać ser żółty i podgrzewać, wciąż mieszając, aż do rozpuszczenia sera.

  13. Ciągle mieszając, powoli wlewać do sosu ubite jajka.

  14. Sos zdjąć z płyty grzewczej i rozprowadzić do na warstwie bakłażanów.

  15. Zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut przy włączonej dolnej grzałce. Po tym czasie włączyć również górną grzałkę i zapiekać jeszcze 20 minut. Musaka będzie gotowa, gdy sos całkowicie się zetnie i delikatnie przyrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pieprzyczfantazja 21 października zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Skuszę się i zrobię :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń