Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Musaka (grecka zapiekanka)"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Do zapiekania nadają się sery: gouda, edamski, ementaler, parmezan.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, całość podsmażamy.
Do mięsnej masy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Dusimy 10 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą.
Bakłażany kroimy w cienkie talarki, obsmażamy na reszcie oleju. Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzamy.
Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekanek układamy połowę bakłażanów, na nich połowę ziemniaków, a na ziemniakach całe mięso. Na mięso wykładamy resztę bakłażanów i ziemniaków, każdą warstwę doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem, gotujemy sos beszamelowy. Stale mieszając, wlewamy do sosu jajka wymieszane z jogurtem, dodajemy starty ser i szczyptę soli. Beszamel wylewamy na musakę.
Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania 115 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 756 kcal , Białko: 21 g, Tłuszcz: 29,7 g, Węglowodany: 9 gŹródło: Rewia