Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z kuchni Greckiej
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2282
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18038
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2027
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2282
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18038
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2027
Składniki
Umyte bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku aż będą miękkie obrane ziemniaki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju(na patelni) podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy mielone mięso jak się podsmaży dodajemy wino,drobno pokrojoną pietruszkę,sól,pieprz i dusimy dalej około15-20 min. podsmażone ziemniaki wykładamy na brytfankę i lekko solimy ,wykładamy na nie mięso równomiernie rozkładając bakłażany kroimy w zdłóż na plastry i układamy na mięsie lekko soląc(nie przesolić)całość zalewamy beszamelem wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 30-40min.
BESZAMEL W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej masy bez grudek(w razie potrzeby dodać masła) zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo gorące mleko ciągle mieszając żeby się nie zważyło ciągle mieszając gotujemy aż do zgęstnienia dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową kiedy sos zgęstnieje dodajemy dobrze rozbite jajka Życzę smacznego