Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mussaka to klasyczna grecka zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanami. Całość jest zwieńczona kremowym sosem beszamelowym.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
Z bakłażanów usuń łodygi i pokrój warzywa na plastry o grubości ok. 1 cm. Równomiernie posyp je solą i przełóż na sitko na ok. 1 godzinę, by oddały wodę. Opłucz je wodą i odciśnij. Osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Plastry bakłażanów i ziemniaków przełóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop je kilkoma kroplami oliwy i piecz w 200 st. Celsjusza przez 20 minut. Odłóż na bok. Przygotuj sos mięsny. Cebule i czosnek obierz oraz bardzo drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, podsmażaj do zrumienienia. Dodaj mięso mielone i rozbij je drewnianą łyżką. Kiedy straci swoją surowość, na patelnię przełóż czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kolejną minutę.
Na patelnię wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Dodaj pomidory, cukier i pozostałe przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Duś przez ok. 30 minut lub do odparowania soków.
Przygotuj sos beszamelowy. W dużym rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę, ciągle mieszając. Smaż do uzyskania pachnącej zasmażki. Wlej cienkim strumieniem zimne mleko. Cały czas mieszaj trzepaczką aż do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję kremu. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj wszystkie przyprawy oraz tarty ser. Mieszaj do roztopienia parmezanu i połączenia składników.
Złóż mussakę. Naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20x30 cm nasmaruj masłem. Układaj warstwami: ziemniaki, połowę bakłażanów, sos mięsny, drugą połowę bakłażanów, sos beszamelowy. Wygładź wierzch i posyp tartym parmezanem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez 1 godzinę lub do zrumienienia wierzchu. Mussakę wyjmij i ostudź przez 15-20 minut przed krojeniem. Dzięki temu zachowa swój kształt.