Dania główne Przepis na:
Muszelki szpinakowe

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 200
Dodano: 13.09.2014
Odsłon: 111568
Składniki
- 250g serka mascarpone
- przyprawa do kurczaka
- makaron muszelki
- puszka krojonych pomidorów
- 500g passaty pomidorowej
- szpinak mrożony lub świeży
- duży filet z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 150g parmezanu
- sól, pieprz, oregano
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, podsmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Na oddzielnej patelni wrzucić szpinak by się rozmrażał, gdy woda wyparuje dodać czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie dodać do szpinaku 250g serka mascarpone, 100g parmezanu i usmażonego kurczaka, całość razem wymieszać.
-
Na rozgrzaną patelnie wrzucić puszkę pomidorów i passate pomidorową, całość razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i oregano.
-
Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente, odcedzić
i ostudzić. Wypełnić muszelki farszem. Do żaroodpornego naczynia wylać sos, ułożyć na nim faszerowane muszle, posypać resztą startego sera. Zapiekać w temp. 180C przez 40 min.
Z tej porcji wychodzą dwa naczynia żaroodporne.
Komentarze do przepisu (0)