Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle faszerowane mięsem

Muszle faszerowane mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49424

Dodano:

Odsłon: 9153

Danie jest efektowne, więc jeśli chcecie zrobić wrażenie, śmiało można je zaserwować gościom. :)

Składniki

  • makaron muszle conchiglioni 500 g
  • olej 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • farsz:
  • pieczarki 300 g, papryka czerwona 1 szt, sól, pieprz czarny mielony, cebula 1 szt
  • mięso wieprzowe mielone (łopatka) 1/2 kg, smalec 1 łyżka, czosnek 1 ząbek
  • sos:
  • masło 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, sól, pieprz czarny mielony, woda 350 ml
  • przecier pomidorowy lub ketchup łagodny 2 łyżki
  • papryka czerwona 1 sztuka, czosnek 3 ząbki
  • dodatkowo:
  • parmezan 40 g świeża
  • nać pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Muszle faszerowane mięsem

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu.
    Pieczarki obieramy, kroimy w dość drobną kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
    W rondelku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz (dość sporo). Do lekko przysmażonego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek.
    Całość smażymy około 5 minut, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, mieszamy. Farsz odstawiamy do wystudzenia.

  2. Czas na przygotowanie sosu.
    To taki trochę beszamel, chociaż bez mleka. Paprykę i czosnek obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy 150 ml wody. Dodajemy przecier pomidorowy,
    przyprawy, gotujemy do miękkości.
    W drugim rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki.
    Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę 250 ml, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
    Teraz wracamy do pierwszego rondelka, tego z papryką i czosnkiem. Jeżeli warzywa są miękkie, blendujemy je i łączymy z drugą częścią sosu (tą na bazie masła).
    Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

  3. Przygotowanie makaronu.
    W garnku o pojemności 3 litrów zagotowujemy dwa litry wody z olejem (2 łyżki), dodajemy też łyżeczkę soli. Na gotującą wodę wrzucamy muszle makaronowe.
    Ja gotowałam na dwa razy, czyli każdorazowo po 250 g makaronu. Muszelki wrzucałam pojedynczo i bardzo ostrożnie, aby nie popękały.
    Makaron gotujemy 7- 10 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, po czym dość szybko przenosimy muszelki na drewnianą deskę i układamy brzuszkami do góry. W ten sposób
    pozbędziemy się nadmiaru wody, który jest w muszelkach.

  4. Lekko przestudzone muszle faszerujemy masą mięsno- pieczarkową i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Z podanej ilości makaronu ułożyłam dwie warstwy
    nadzianych muszli.

    Makaron zalewamy sosem paprykowo- pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
    Naczynie wkładamy do piekarnika. Muszle zapiekamy pod przykryciem przez około 30 minut, w temperaturze 180- 190 stopni.
    Gotowe danie podajemy z ulubioną surówką, u nas z kapusty pekińskiej.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń