Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest efektowne, więc jeśli chcecie zrobić wrażenie, śmiało można je zaserwować gościom. :)
Dania makaronowe to sprawdzony sposób na pyszny posiłek. Tym razem przepis na...
Odsłon: 7313
To smaczne danie, w którym duze, slodkie i lagodne cebule sa nadziewane wolow...
Odsłon: 1641
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 30
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 78
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 30
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 78
Składniki
Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki obieramy, kroimy w dość drobną kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. W rondelku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz (dość sporo). Do lekko przysmażonego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość smażymy około 5 minut, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, mieszamy. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Czas na przygotowanie sosu. To taki trochę beszamel, chociaż bez mleka. Paprykę i czosnek obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy 150 ml wody. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, gotujemy do miękkości. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę 250 ml, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz wracamy do pierwszego rondelka, tego z papryką i czosnkiem. Jeżeli warzywa są miękkie, blendujemy je i łączymy z drugą częścią sosu (tą na bazie masła). Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przygotowanie makaronu. W garnku o pojemności 3 litrów zagotowujemy dwa litry wody z olejem (2 łyżki), dodajemy też łyżeczkę soli. Na gotującą wodę wrzucamy muszle makaronowe. Ja gotowałam na dwa razy, czyli każdorazowo po 250 g makaronu. Muszelki wrzucałam pojedynczo i bardzo ostrożnie, aby nie popękały. Makaron gotujemy 7- 10 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, po czym dość szybko przenosimy muszelki na drewnianą deskę i układamy brzuszkami do góry. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody, który jest w muszelkach.
Lekko przestudzone muszle faszerujemy masą mięsno- pieczarkową i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Z podanej ilości makaronu ułożyłam dwie warstwy nadzianych muszli. Makaron zalewamy sosem paprykowo- pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Naczynie wkładamy do piekarnika. Muszle zapiekamy pod przykryciem przez około 30 minut, w temperaturze 180- 190 stopni. Gotowe danie podajemy z ulubioną surówką, u nas z kapusty pekińskiej. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki kurczaka z marynaty , a następnie pieczone
Dania główne
Pinsa, kuzynka pizzy
Dania główne
Zapiekanka z kapusty i mięsa
Dania główne
Biała kiełbaska w boczku i kapuście
Polędwiczki kurczaka z marynaty , a następnie pieczone
Pyszne polędwiczki najpierw zamarynowane, a później pieczone. Podane z sosem,...
Odsłon: 199
Pinsa, kuzynka pizzy
Dzisiaj poznałem coś nowego, ale bardzo dobrego. Placek pinsa, jest to odmian...
Odsłon: 162