Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zapiekane z sosem pomidorowym

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zapiekane z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10243

Dodano:

Odsłon: 2484

Szybki pomysł na pyszny obiad lub kolację :-)

Składniki

  • Muszle makaronowe (conchiglioni) 24 szt.
  • mięso mielone 30 dag
  • cebula 1 średnia
  • sól, pieprz, przyprawa włoska
  • Sos beszamel:
  • mleko 250 ml
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa 35 dag
  • przecier pomidorowy 2 łyżeczki
  • sól, pieprz, bazylia suszona
  • dodatkowo: ser żółty starty na tarce o małych oczkach
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Muszle makaronowe należy ugotować w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni do zeszklenia, dodać mięso mielone (u mnie z indyka), przyprawić solą, pieprzem, przyprawa włoską i smażyć kilka minut.
    Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszać, aby nie utworzyły się grudki (najlepiej do mieszania użyć trzepaczki), następnie dolewać stopniowo pozostałe mleko i całość zagotować cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodać do mięsa, wymieszać.
    Sos pomidorowy: Do garnka przełożyć passatę pomidorową (lub pomidory z puszki) i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 min., doprawić solą, pieprzem i bazylią.
    Każdą muszlę nadziać mięsem (ok. 1 łyżeczki) i układać w naczyniu żaroodpornym (w taki sposób, aby makaron się nie dotykał). Na wierzch wyłożyć resztę sosu beszamelowego.

  2. Między muszle wyłożyć sos pomidorowy. Każdą muszlę posypać startym serem.

  3. Zapiekać około 25 - 30 minut w temp. 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkryć aby wierzch sie podpiekł i ser stopił.

  4. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń