Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki pomysł na pyszny obiad lub kolację :-)
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3030
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 181
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 915
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 627
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3030
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 181
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 915
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 627
Składniki
Muszle makaronowe należy ugotować w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni do zeszklenia, dodać mięso mielone (u mnie z indyka), przyprawić solą, pieprzem, przyprawa włoską i smażyć kilka minut. Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszać, aby nie utworzyły się grudki (najlepiej do mieszania użyć trzepaczki), następnie dolewać stopniowo pozostałe mleko i całość zagotować cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodać do mięsa, wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnka przełożyć passatę pomidorową (lub pomidory z puszki) i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 min., doprawić solą, pieprzem i bazylią. Każdą muszlę nadziać mięsem (ok. 1 łyżeczki) i układać w naczyniu żaroodpornym (w taki sposób, aby makaron się nie dotykał). Na wierzch wyłożyć resztę sosu beszamelowego.
Między muszle wyłożyć sos pomidorowy. Każdą muszlę posypać startym serem.
Zapiekać około 25 - 30 minut w temp. 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkryć aby wierzch sie podpiekł i ser stopił.
Smacznego