Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nadziewane piersi kurczaka"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
Ryż przelej zimną wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebule, czosnek, pieczarki i drobno je pokrój. Szynkę parmeńską (ewentualnie inną szynkę dojrzewającą) pokrój w paseczki, a szpinak poszatkuj. Na patelni rozgrzej część oliwy i zeszklij połowę cebuli. Dodaj pieczarki, szynkę, szpinak i podsmaż.
Do mieszanki dodaj pokrojony czosnek, starty parmezan, bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Oczyść piersi kurczaka, umyj i osusz. Porozkrawaj je wzdłuż, ubij przez folię i posól. Nałóż na nie przygotowany farsz, zwiń w roladę i przewiąż nicią spożywczą. Później lekko obtocz w mące. Rozgrzej w rondelku resztę oliwy i ze wszystkich stron dobrze obsmaż rolady.
Dodaj resztę cebuli i zeszklij. Następnie dodaj bulion i przecier. Przykryj i duś przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia wsyp do sosu ryż, odsączone marynowane cebulki i gotuj przez ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z sałatką warzywną.
Czas: 70 min | Poziom: średni | 4 porcje, 400 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień