Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza zapiekanka ziemniaczana to taka, która jest sycąca, rozpływa się na niej ser, a do tego ma delikatny kremowy sos. Oto ona!
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40682
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1068
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3410
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40682
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1068
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3410
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na grubsze plasterki. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut – powinny lekko zmięknąć, ale nie być rozgotowane. Odcedź i odstaw.
Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz. Mięso mielone przesmaż na oleju z drobno posiekaną cebulą. Gdy mięso zmieni kolor i się usmaży, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Duś na małym ogniu 10 minut.
W osobnym rondelku rozpuść łyżkę masła, wsyp mąkę i zasmaż chwilę, mieszając. Wlej śmietanę, mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj warstwami: część ziemniaków, połowa mięsa, znowu ziemniaki, reszta mięsa i znów ziemniaki. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Całość polej sosem śmietanowym.
Ser zetrzyj i posyp nim równomiernie po wierzchu. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i zapiekaj przez ok. 30 minut aż ser się zarumieni.