Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy wigilijne uszka i pierogi, jednak tylko pod jednym względem – ciasto musi być cienkie, miękkie i elastyczne. Sekretem sukcesu idealnego ciasta na pierogi jest odpowiednia mąka, gorąca woda i mały dodatek oleju. Pierogi z takiego ciasta dobrze się mrożą, a ponownie odgrzane nadal smakują wybornie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22875
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4818
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22875
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4818
Składniki
Przesiej mąkę przed przystąpieniem do pracy. Możesz to zrobić nawet dwukrotnie, a zachowasz pewność, że ciasto wyjdzie jednolite i elastyczne. Dodaj sól do mąki. Wysyp mieszankę na stolnicę lub do miski, dodaj olej i maksymalnie gorącą wodę (lecz nie wrzątek, ponieważ możesz się poparzyć). Ciasto wymieszaj łyżką, a później zacznij wyrabiać ręcznie. Wyrabianie może ci zająć nawet 10 minut, ale dzięki temu uzyskasz naprawdę miękkie ciasto.
Wszystkie składniki możesz także umieścić w misie robota kuchennego i zamontować specjalny hak do wyrabiania ciasta, a następnie wyrobić ciasto mechanicznie. Jeśli chcesz wzmocnić smak samego ciasta, dodaj do niego odrobinę sproszkowanych grzybów suszonych lub ulubione zioła, np. majeranek, oregano, bazylię czy tymianek. Gdy ciasto jest już gotowe, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie odwiń folię, odrywaj porcję ciasta, wałkuj na placki o grubości ok. 2-3 mm, wykrawaj szklanką kółka, napełniaj wybranym farszem i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia, następnie wykładaj na tacę. Możesz polać ugotowane pierogi olejem, aby się nie posklejały. Następnie od razu podawaj albo zostaw do ostygnięcia i zamroź.