Do góry

Dania główne Przepis na:

Najprostsza wątróbka

Najprostsza wątróbka

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1155

Dodano:

Odsłon: 3553

Wątróbka, którą uwielbiają moi mężczyźni w domu. Bardzo prosta i bardzo smaczna :)

Składniki

  • 1/2 kg wątróbki
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokładnie oglądamy, czy aby nie ma śladów żółci. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy z wody i osuszmy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy wątróbkę z dwóch stron. Pamiętajmy, aby podczas smażenia jej nie mieszać, ponieważ puści sok i będzie się dusić a nie smażyć. Po prostu poczekajmy, aż zrumieni się z jednej strony i przewróćmy na drugą. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kiedy wątróbka się zrumieni dodać cebulę, przykryć patelnię pokrywką i dusić, aż cebula będzie miękka. Pod koniec odkryć pokrywkę, aby zredukować wytworzony sok z cebuli. Posolić, popieprzyć i wątróbka gotowa do jedzenia. Ja podałam z ziemniaczkami i zimową sałatką z ogórków i papryki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń