Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi naleśników? Osobiście nie znam takiej osoby :) To uniwersalne danie ratowało kiedyś niejedną gospodynię domową, kiedy na sklepowych półkach były pustki. Możemy je faszerować tym na co mamy ochotę, np. farszem szpinakowym lub podawać jako krokiety z duszoną kiszoną kapustą i grzybami albo na słodko z białym serem czy posmarowane po prostu ulubionym powidłem. Można je również pokroić w drobny makaron i dodawać do zup.
głęboka miska, patelnia do naleśników, rózga
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4211
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 428
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 860
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3722
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4211
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 428
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 860
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3722
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Mleko zmieszać z wodą. Całe jaja starannie rozmącić w misce za pomocą rózgi, dodając mąki i mleka z wodą, posolić ostrożnie. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju ( najlepiej patelnię smarować za pomocą pędzelka ). Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię, tak, aby naleśnik wyszedł cienki. Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką na drugą stronę. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Ciasta nie należy lać na mało rozgrzaną patelnię, bo zrobią się kluski. Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię umyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i smażyć dalej. Naleśniki podaje się pod różnymi postaciami, z różnymi nadzieniami. Można również pokroić je w makaron i podawać do zup.