Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi naleśników? Osobiście nie znam takiej osoby :) To uniwersalne danie ratowało kiedyś niejedną gospodynię domową, kiedy na sklepowych półkach były pustki. Możemy je faszerować tym na co mamy ochotę, np. farszem szpinakowym lub podawać jako krokiety z duszoną kiszoną kapustą i grzybami albo na słodko z białym serem czy posmarowane po prostu ulubionym powidłem. Można je również pokroić w drobny makaron i dodawać do zup.
głęboka miska, patelnia do naleśników, rózga
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14716
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 101
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14716
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 101
Składniki
Mleko zmieszać z wodą. Całe jaja starannie rozmącić w misce za pomocą rózgi, dodając mąki i mleka z wodą, posolić ostrożnie. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju ( najlepiej patelnię smarować za pomocą pędzelka ). Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię, tak, aby naleśnik wyszedł cienki. Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką na drugą stronę. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Ciasta nie należy lać na mało rozgrzaną patelnię, bo zrobią się kluski. Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię umyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i smażyć dalej. Naleśniki podaje się pod różnymi postaciami, z różnymi nadzieniami. Można również pokroić je w makaron i podawać do zup.