Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny przepis na naleśniki bez dodatku jajka, mleka i mąki. Wystarczy zmiksować ze sobą 2 składniki: wodę i suche ziarna soczewicy. Placuszki możesz podawać jako deser lub danie wytrawne. W obu wersjach smakują wyśmienicie. Aby naleśniki wyszły smaczne, sprężyste i nie pękały, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze patelnia, na której smażysz placuszki, powinna mieć nieprzywieralną powłokę. Po drugie, zanim wylejesz na nią masę, rozgrzej ją na średnim ogniu, po czym natłuść odrobiną masła klarowanego. Po trzecie każdy z naleśników smaż z obu stron przez 1-2 minuty. Jeśli ciasto nie wyschnie odpowiednio, nie uda Ci się przewrócić placuszków na drugą stronę.
Gnocchi w sosie pomidorowym to obiadowa klasyka wprost ze słonecznej Italii....
Odsłon: 16895
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 504
Gnocchi w sosie pomidorowym to obiadowa klasyka wprost ze słonecznej Italii....
Odsłon: 16895
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 504
Składniki
Soczewicę wsyp do kielicha blendera, zalej wodą i pozostaw na co najmniej 3 godziny, aby ziarna wchłonęły płyn.
Po upływie czasu dodaj szczyptę soli i zmiksuj całość na wysokich obrotach. Masa powinna być całkowicie gładka, bez widocznych kawałków soczewicy. W zależności od mocy blendera miksowanie może zająć od 3 do 5 minut.
Masło roztop i przełóż do małego naczynia.
Patelnie rozgrzej, następnie za pomocą sylikonowego pędzelka natłuść roztopionym masłem.
Porcje ciasta wylewaj na patelnię i rozprowadzaj po całej jej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron przez około 1-2 minuty.