Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymagają czasu ale warto, bo są smaczne :)
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 45
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5685
Polecam.
Odsłon: 1111
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 158
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 492
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 45
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5685
Polecam.
Odsłon: 1111
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 158
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 492
Składniki
Drożdże rozmieszać z części mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem.
Wybijać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia.
Czystą patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać)Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.