Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki gryczane z brokułem i serkiem twarogowym

Naleśniki gryczane z brokułem i serkiem twarogowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 231

Pyszne, szybkie i zdrowe danie. Możecie łatwo modyfikować dodają swoje ulubione warzywa

Składniki

  • Nalesniki:
  • Mąka gryczana - 60g
  • Mąka pszenna - 60g
  • Mleko - 500ml
  • Jajko - 1 szt
  • Woda - ok 1/2 szklanki (na oko ;))
  • Olej - odrobina do nasmarowania patelni
  • Nadzienie:
  • Serek twarogowy najlepiej puszysty (u mnie meksykański)
  • Brokuł - 1 szt
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku na kilka minut. Powinien pozostać twardy i jędrny. Gotowany pod przykryciem nie straci koloru.

    Naleśniki:
    Składniki na naleśniki mieszamy. Dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
    Z podanej porcji wyszło mi 5 naleśników.

    Gotowe naleśniki smarujemy serkiem twarożkowym. Ja używałam puszystego serka meksykańskiego, ale na pewno dobrze sprawdzi się też serek z oliwkami, pomidorami czy łososiem. Możecie też użyć serka naturalnego i sami przyprawić ulubionymi ziołami.

    Do naleśników wkładamy brokuła i podajemy na ciepło.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń