Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne naleśniki jaglane, idealne do podania z dżemem, konfiturą czy prażonymi jabłkami z cynamonem. U mnie akurat podałam je z konfiturą malinową. Omleciki muszą być mniejsze niż patelnia, bo duże niestety bardzo źle się przewracają, więc u mnie były o średnicy ok 12 cm. Ciasto wylane na środek patelni dobrze się rozlewa, więc łatwo o uzyskanie kształtnego koła. Z podanej ilości wyszło mi 10 naleśników. Idealne na obiad czy podwieczorek lub też na kolację dla dzieci.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Wszystkie podane wyżej składniki miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby za gęste to dodajemy nieco mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy trochę mąki
Rozgrzewamy patelnię i na środek dobrze rozgrzanej patelni wlewamy porcję ciasta. Ruszając patelnią rozprowadzamy go na placek o średnicy ok 12-13 cm. Ciasto wolno się rozpływa , więc łatwo rozprowadzić go na kształt koła. Ja posiadam patelnię z nieprzywierającą powłoką i spokojnie mogę smażyć na niej naleśniki bez użycia tłuszczu ( wystarcza dodanie go do ciasta ), jeśli jednak twoja patelnia nie ma takich właściwości musisz przed wylaniem ciasta na patelnię skropić ją olejem
Placki smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia. Odwracamy szeroką łopatką, aby naleśniki podczas przewracania się nie porwały
Podajemy złożone na pół z dżemem, powidłem, duszonymi jabłkami c cynamonem, konfiturą lub słodkim twarożkiem