Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki na słodko

Przepis dnia 2011-02-11
Naleśniki na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 19888

Naleśniki ze słodkim nadzieniem z serka, jabłek i rodzynek.

Składniki

  • Naleśniki:
  • mąka tortowa, 2,5 szkl
  • jajka, 2 - 3 (w zależności od wielkości)
  • mleko, 1 szkl
  • woda, 1 szkl
  • olej, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • imbir, 1 płaska łyżeczka
  • gałka muszkatałowa, 1 płaska łyżeczka
  • Nadzienie:
  • twaróg śmietankowy/półtłusty, 2 kostki
  • cukier puder, 0,5 szkl (ok 50 g)
  • masło, 1/3 kostki (ok 100 g)
  • aromat waniliowy, 5-7 kropelek
  • jabłka, 2
  • rodzynki, 0,5 szkl (ok 50 g)
  • cynamon, 1 łyżeczka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki na słodko

Przygotowanie

  1. Smażymy naleśniki.

  2. Masło roztopić i wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w ok 1cmx1cm kosteczki, poddusić aż zmiękną (ok 15 min), dodać cynamon i rodzynki. Dusić jeszcze ok 5 min aż rodzynki zmiękną. Przestudzić

  3. Zmiksować set/twaróg z cukrem pudrem, wystudzonym (ale wciąż płynnym) masłem i olejkiem waniliowym. Dodać jabłka z rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką (bez miksowania już).

  4. Na każdy naleśnik nakładać nadzienie, zawinąć i podawać na ciepło lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń