Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po bawarsku to właściwie słodkie, puszyste placki. Ich konsystencja przypomina nieco omlet, ponieważ przygotowuje się je z dodatkiem ubitego na pianę białka. Świetnie smakują ze słodkimi dodatkami. Poniższy przepis pochodzi z książki kucharskiej z pierwszej połowy ubiegłego wieku. Wówczas takie naleśniki smażono na zwykłym maśle, które – jak wiadomo – ma tendencję do przypalania się. Możesz zastąpić je masłem klarowanym.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Składniki
Zagotuj mleko z cukrem i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj mleko z mąką i solą – tak, by pozbyć się grudek mąki. Przestudź.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka wmieszaj wraz z sokiem z cytryny do przestudzonego mleka. Białka ubij na pianę.
Delikatnie połącz pianę z mieszaniną pozostałych składników.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (na średniej mocy palnika). Wylej na patelnię porcję ciasta i smaż przez niecałą minutę. Obróć naleśnik i usmaż (chwilę krócej) z drugiej strony. W ten sposób wysmaż całe ciasto.
Usmażone naleśniki po bawarsku podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury.