Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 7661

Pyszne i syte danie dla całej rodziny :)

Składniki

  • Składniki w opisie :)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SKŁADNIKI (dla 7-8 osób - 16 sztuk)

    naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody (może być gazowana-
    naleśniki będą bardziej puszyste)
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    masło

    farsz:
    300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku puszka fasolki szparagowej
    puszka pomidorów w zalewie
    puszka groszku konserwowego
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 ogórków konserwowych
    sól, pieprz
    sos tabasco, chili w proszku, oregano, Vegeta - do smaku
    ostra papryka
    1 łyżka oliwy
    100 g sera żółtego

    PRZYGOTOWANIE
    Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki.
    Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem na dużej patelni.
    Dodajemy mięso, które dokładnie rozdrabniany. Następnie zalewamy pomidorami z puszki Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki oraz przecier pomidorowy,tabasco,chili w proszku,pieprz,oregano,vegetę.
    Kukurydzę,fasolkę szparagową, groszek i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon.
    Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym/posiekanym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z keczupem lub różnymi sosami w zależności jaki kto lubi. Ja podałem z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń