Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taco z mięsem mielonym i jajkiem to specjał kuchni meksykańskiej. Co jednak zrobić, kiedy nie masz gotowych placków to tego dania? Nic straconego! Naleśniki po meksykańsku to charakterystyczny i wyrazisty farsz zamknięty w naszych polskich plackach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5540
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1025
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12033
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5134
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1459
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5540
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1025
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12033
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5134
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1459
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i wbij jajka. Rozbełtaj wszystko rózgą lub mikserem. Dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Na koniec wlej olej. Na rozgrzaną patelnię wlewaj po jednej chochelce masy i rozprowadź ją. Smaż naleśniki z dwóch stron przez 1 minutę, do zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj sos adobo. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i smaż przez minutę. Dodaj wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień i dodaj sezam. Gotuj, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Wlej piwo i doprowadź do wrzenia. Gotuj sos przez 10 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Wsyp cukier i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostaw sos do schłodzenia, a następnie zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj mięso mielone. Podsmaż je do zrumienienia, rozdrabniając drewnianą szpatułką. Dodaj drobno posiekaną szalotkę. Wsyp wszystkie przyprawy oraz jajka. Wymieszaj do połączenia smaków. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej sos adobo. Zamieszaj.
Złóż naleśniki. Na środek każdego naleśnika nałóż po łyżce farszu. Zwiń je w postać krokietów. Podsmaż je z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni, zaczynając od miejsca łączenia. Naleśniki po meksykańsku podawaj na ciepło.