Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taco z mięsem mielonym i jajkiem to specjał kuchni meksykańskiej. Co jednak zrobić, kiedy nie masz gotowych placków to tego dania? Nic straconego! Naleśniki po meksykańsku to charakterystyczny i wyrazisty farsz zamknięty w naszych polskich plackach.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 209
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 107
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 124
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 209
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 107
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i wbij jajka. Rozbełtaj wszystko rózgą lub mikserem. Dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Na koniec wlej olej. Na rozgrzaną patelnię wlewaj po jednej chochelce masy i rozprowadź ją. Smaż naleśniki z dwóch stron przez 1 minutę, do zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj sos adobo. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i smaż przez minutę. Dodaj wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień i dodaj sezam. Gotuj, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Wlej piwo i doprowadź do wrzenia. Gotuj sos przez 10 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Wsyp cukier i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostaw sos do schłodzenia, a następnie zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj mięso mielone. Podsmaż je do zrumienienia, rozdrabniając drewnianą szpatułką. Dodaj drobno posiekaną szalotkę. Wsyp wszystkie przyprawy oraz jajka. Wymieszaj do połączenia smaków. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej sos adobo. Zamieszaj.
Złóż naleśniki. Na środek każdego naleśnika nałóż po łyżce farszu. Zwiń je w postać krokietów. Podsmaż je z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni, zaczynając od miejsca łączenia. Naleśniki po meksykańsku podawaj na ciepło.