Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nie muszą być nudne i staroświeckie. Nadaj im egzotycznego charakteru nadziewając je pikantnym farszem z mieloną wołowiną, słodkimi pomidorkami i czerwoną fasolą. Naleśniki tacos to naprawdę pożywna przekąska, a ich smak sprawi, że trudno będzie się zatrzymać na jednym kawałku.
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 582
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 582
Składniki
Rozgrzej oliwę na żeliwnej patelni, dodaj mielone mięso i przesmażaj, by lekko je zrumienić. Na patelnię wlej chochlę bulionu i smaż, aż płyn odparuje. Przełóż mięso na talerz. Na tej samej patelni wlej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz chili (bez nasion). Lekko posól i przesmażaj, aż warzywa staną się błyszczące. Dodaj cukier, kminek i mieloną kolendrę. Dobrze zrumień, a następnie wlej chochlę bulionu i gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj wcześniej podsmażone mięso. Następnie wlej na patelnię passatę i podlej pozostałym bulionem. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 60 minut, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie, gdy gotuje się farsz, usmaż naleśniki. W misce ubij jajka (mikserem lub trzepaczką), następnie dosyp szczyptę soli, wlej mleko, dodaj mąkę i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj ciasto, aby było lejące i emulsyjne, po czym odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż naleśniki i odkładaj je na talerz.
Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. Możesz użyć pomidorków koktajlowych i pokroić je na połówki. Drobno poszatkuj umyty szpinak. Fasolę z puszki odsącz na sicie i przelej wodą. Żółty ser pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Złóż naleśniki. Na środkowej części naleśnika wyłóż mięsny farsz, a na nim wyłóż porcje pomidorów, fasoli, zieleniny, sera. Połóż porcję śmietany lub serka kanapkowego, możesz posypać ulubionymi ziołami – choćby kolendrą lub natką pietruszki, złóż na pół i podawaj.