Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki wytrawne to prosty i szybki pomysł na śniadanie, kolację czy też nawet lunch lub obiad. To idealne danie dla miłośników mącznych placków z różnymi farszami. W tej wersji wystarczy jedynie odrobina sera oraz szynki, które są połączone lekko kwaskowatym smakiem śmietany. Wystarczy 20 minut, by przyszykować te wyjątkowe, lekko pikantne naleśniki.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4860
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 12800
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3181
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 937
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4860
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 12800
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3181
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 937
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę oraz sól. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany, bez grudek.
Ciasto zostaw na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników, posmarowaną odrobiną oleju.
Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Złóż danie. Szynkę pokrój w cienkie paski, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Bierz po naleśniku i rozsmaruj na nim cienką warstwę śmietany. Posyp odrobiną szynki i sera. Pamiętaj, by zostawić brzeg wolny, by nadzienie nie wyciekło z naleśnika.
Naleśnika złóż na pół i ponownie na pół. Połóż go na rozgrzanej, suchej patelni i podsmażaj go przez 2-3 minuty, do roztopienia sera.
Naleśniki wytrawne podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.