Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki wytrawne to prosty i szybki pomysł na śniadanie, kolację czy też nawet lunch lub obiad. To idealne danie dla miłośników mącznych placków z różnymi farszami. W tej wersji wystarczy jedynie odrobina sera oraz szynki, które są połączone lekko kwaskowatym smakiem śmietany. Wystarczy 20 minut, by przyszykować te wyjątkowe, lekko pikantne naleśniki.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3045
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 390
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 111
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1944
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12742
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3045
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 390
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 111
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1944
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12742
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę oraz sól. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany, bez grudek.
Ciasto zostaw na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników, posmarowaną odrobiną oleju.
Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Złóż danie. Szynkę pokrój w cienkie paski, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Bierz po naleśniku i rozsmaruj na nim cienką warstwę śmietany. Posyp odrobiną szynki i sera. Pamiętaj, by zostawić brzeg wolny, by nadzienie nie wyciekło z naleśnika.
Naleśnika złóż na pół i ponownie na pół. Połóż go na rozgrzanej, suchej patelni i podsmażaj go przez 2-3 minuty, do roztopienia sera.
Naleśniki wytrawne podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.