Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z cukinią i pomidorami to aromatyczne danie wegetariańskie, które wykorzystuje bogactwo letnich warzyw w najlepszych proporcjach. Jest sycące, pełne witamin i posmakuje nawet najbardziej wybrednym członkom twojej rodziny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6110
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6110
Składniki
Przygotuj naleśniki. W dużej misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodawaj partiami mąkę, na przemian z wodą mineralną. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodaj sól i krótko zamieszaj. Odstaw ciasto na ok. 30 minut. Rozgrzej patelnię naleśnikową. W razie potrzeby możesz rozprowadzić na niej olej za pomocą zwiniętego ręcznika papierowego. Wylewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni patelni. Smaż naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz do przestudzenia.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 10 minut, do ładnego zrumienienia. Dołóż przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek i kontynuuj smażenie przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wlej bulion i dodaj pomidorki pokrojone w połówki lub ćwiartki. Zeskrob z dna patelni wszystkie resztki, które przywarły. Cukinię pokrój w niewielką kostkę i dodaj na patelnię. Gotuj całość następne 5 minut, cały czas redukując płyn. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
Złóż naleśniki. Na naleśniku rozłóż 1-2 łyżki farszu pomidorowo-cukiniowego. Rozsmaruj go równomiernie. Następnie złóż do wewnątrz dwa przeciwległe brzegi naleśnika, a potem zwiń go ciasno w rulon. Gotowe naleśniki z cukinią i pomidorami odkładaj na talerz. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku rozgrzanym na 180 st. Celsjusza przez 5 minut. Podawaj na ciepło.