Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 251

Naleśniki na śniadanie , obiad , kolację można je jeść o każdej porze dnia :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody (najlepsza gazowana)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz np. olej
  • dżem (według uznania)
  • cukier puder
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z dżemem

Przygotowanie

  1. Przygotuj dwie miski . W jednej wlej białko a do drugiej żółtko z jajek . Do miski z białkami wsyp szczyptę soli . Ubij sztywną pianę .

  2. Do drugiej gdzie są żółtka wlej mleko i wodę , zmiksuj . Dodawaj przesianą mąkę , zmiksuj . Dodaj pianę z białek . Delikatnie połącz z ciastem . Wlej łyżeczkę oliwy. Ciasto musi być lejące , jeśli jest za gęste dodaj troszkę wody .

  3. Chochelką wlewaj ciasto na wysmarowaną tłuszczem i rozgrzaną patelnię .

  4. Usmaż naleśniki po obu stronach . Posmaruj dżemem , zwiń w rulon , posyp delikatnie cukrem pudrem (cukier według uznania )

  5. Z podanych proporcji wychodzi od 8 do 10 szt . Patelnia średnicy 20 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń