Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z dżemem marchewkowym

Naleśniki z dżemem marchewkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24943

Dodano:

Odsłon: 53997

Propozycja na delikatne, puszyste i bardzo smakowite naleśniki z aromatycznym, pachnącym pomarańczą dżemem marchewkowym. Do posmarowania naleśników śmiało możemy użyć innego dżemu lub dodać ulubione dodatki, polecam jednak przygotowanie ciasta naleśnikowego z podanych proporcji - dla mnie takie naleśniki są najlepsze :D

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
  • DODATKI:
  • dżem marchewkowy (przepis w moich propozycjach)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, cukier brzozowy (ksylitol) i sól do smaku.

  2. Następnie dolewamy mleko* oraz wodę mineralną i dokładnie miksujemy dla dobrego napowietrzenia ciasta.

    Tak powstałe ciasto odstawiamy na około 15 minut.

    *polecam mleko bez laktozy, gdyż nadaje naleśnikom słodki i niesamowity smak.

  3. Po tym czasie mieszamy nasze ciasto naleśnikowe i wylewamy jego porcje na patelnię. Smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    * Przed pierwszą partią smażenia smarujemy delikatnie patelnię olejem (np. za pomocą ręcznika papierowego).

  4. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem (ilość wedle upodobań), zawijamy i gotowe!

  5. Życzę smacznego :)

  6. :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 sierpnia 2015 Kasiu, ten dżem musi być boski...Zabieram się do roboty ;) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń