Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to bardzo popularny element rodzinnego menu. Uwielbiamy je na słodko, podane z owocami, dżemem lub białym serem, ale też na słono – z fetą i szpinakiem czy pieczarkami. Tym razem przedstawiamy przepis na naleśniki z jednego jajka.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85109
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2400
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9912
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3815
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7016
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85109
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2400
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9912
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3815
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7016
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej około 100 ml mleka i wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż ciasto się całkowicie rozmiesza – będzie gęste, ale już bez grudek. Następnie wbij jajko i nadal mieszaj, ciasto powinno stać się rzadsze. Po tym czasie dolej resztę mleka, aby masa miała konsystencję lejącej się śmietany. Jeśli potrzebujesz naleśników na słodko, dodaj także cukier. Odstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej łyżkę tłuszczu, chochelką nalewaj porcję ciasta, równo rozlewaj po patelni i smaż naleśniki na rumiano z dwóch stron. Odkładaj naleśniki na talerz i smaż je do wykończenia ciasta. Naleśniki możesz posmarować dowolnym nadzieniem, złożyć i od razu serwować. Zimne naleśniki odsmaż na maśle lub zapiecz w piekarniku.