Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to bardzo popularny element rodzinnego menu. Uwielbiamy je na słodko, podane z owocami, dżemem lub białym serem, ale też na słono – z fetą i szpinakiem czy pieczarkami. Tym razem przedstawiamy przepis na naleśniki z jednego jajka.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej około 100 ml mleka i wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż ciasto się całkowicie rozmiesza – będzie gęste, ale już bez grudek. Następnie wbij jajko i nadal mieszaj, ciasto powinno stać się rzadsze. Po tym czasie dolej resztę mleka, aby masa miała konsystencję lejącej się śmietany. Jeśli potrzebujesz naleśników na słodko, dodaj także cukier. Odstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej łyżkę tłuszczu, chochelką nalewaj porcję ciasta, równo rozlewaj po patelni i smaż naleśniki na rumiano z dwóch stron. Odkładaj naleśniki na talerz i smaż je do wykończenia ciasta. Naleśniki możesz posmarować dowolnym nadzieniem, złożyć i od razu serwować. Zimne naleśniki odsmaż na maśle lub zapiecz w piekarniku.