Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z kurkami i glazurowaną marchewką

Naleśniki z kurkami i glazurowaną marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4392

Dodano:

Odsłon: 581

Pyszne i (w miarę) szybkie danie obiadowe. Naleśniki w które zawinąłem kurki w śmietanie, podane na sałacie i glazurowaną marchewką - lato na talerzu!

Składniki

  • mąka pszenna - 8 łyżek
  • mąka żytnia - 1 łyżka
  • otręby żytnie - 1 łyżka
  • piwo - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt
  • sól, pieprz, imbir - do smaku
  • kurki - 20 dag
  • śmietanka 18% - 250 ml
  • cebulka zielona - pół pęczka
  • oliwa - 4 ł yżki
  • pęczek młodych marchewek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrób z podanych składników ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, aby mąka napęczniała.
    Na patelni rozgrzej oliwę i wzuć umyte i osuszone kurki. Smaż 8 - 10 minut na dość dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień, dolej dwie - trzy łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
    Odkryj patelnię, wlej śmietankę i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

  2. Marchewki umyj (nie obieraj) i zagotuj we wrzątku ok. 10 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dołóż łyżkę miodu i włóż marchewki. Posyp delikatnie solą, obficie pieprzem, dodaj szczyptę imbiru (mielonego). Piecz do miękkości.

  3. Usmaż naleśniki. ja korzystałem z elektrycznej patelni, ale może być dowolna.

  4. Naleśnik posmaruj sosem z kurek i złóż na ćwiartkę.

  5. Na talerz wyłóż mix sałat, połóż na niej naleśnik, dołóż glazurowane marchewki i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń