Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieniutkie, pulchne, bardzo smaczne
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 57
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 759
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Składniki
Wybijamy 2 jajka do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Wlewamy mleko i mieszamy wszystko razem. Powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając ( zapobiegnie to powstawaniu grudek). Jeżeli konsystencja masy naleśnikowej jest za rzadka to dodajemy jeszcze trochę mąki, jeżeli jest za gęsta wlewamy wodę mineralna (powoduje ona, że ciasto jest bardziej pulchne). Może być też dodane mleko zamiast wody. Masa powinna być lekko gęsta ale płynna, żeby dobrze rozprowadzała się po patelni. Smażymy na oleju rzepakowym, margarynie lub smalcu. Na patelnię wlewamy olej i gdy jest już rozgrzany wylewamy ciasto zaczynając rozlewanie od góry patelni żeby całość spływała ku dołowi, wtedy naleśnik będzie miał taką samą grubość w każdym miejscu. Gdy naleśnik się zarumieni obracamy go na drugą stronę (za pomocą drewnianej szpachelki lub czegoś co jest szersze żeby nie rozerwać naleśnika na pół).
Naleśniki przekładamy ulubionym dżemem, konfiturą lub twarogiem. Ja twaróg rozrabiam z cukrem i dodaję 1 serek waniliowy np danio wtedy konsystencja jest gęsta ale lepka i łatwiej się rozprowadza po naleśniku poza tym jest mniej sucha niż sam twaróg - polecam. Naleśniki można polać syropem klonowym.