Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z pieczarkami i sosem bazyliowym

Naleśniki z pieczarkami i sosem bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6441

Dodano:

Odsłon: 528

Mój sposób na smaczny obiad :)

Składniki

  • naleśniki;
  • 750 ml mleka, 3/4 szklanki wody mocno gazowanej
  • 2 jaja 1 szklanka mąki orkiszowej, 2 szklanki mąki pszennej, płaska łyżeczka soli
  • Farsz;
  • 500 g. pieczarek, 2 duże cebule, 2 łyżki oliwki
  • 1 łyżeczka bazylii, 1 płaska łyżeczka papryki, czerwonej słodkiej, sól i pieprz do smaku
  • Sos;
  • 100 ml śmietanki 30%, 2 łyżki pesto z bazylii, sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 750 ml mleka
    3/4 szklanki wody mocno gazowanej
    2 jaja
    1 szklanka mąki orkiszowej
    2 szklanki mąki pszennej
    płaska łyżeczka soli

    Składniki na naleśniki miksujemy w blenderze. Następnie smażymy, z obu stron.

    Farsz;

    500 g. pieczarek
    2 duże cebule
    2 łyżki oliwki
    1 łyżeczka bazylii
    1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
    sól i pieprz do smaku

    Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Pieczarki i cebulę łączymy ze sobą, dajemy przyprawy, wlewamy oliwkę i smażymy.

    Sos;

    100 ml śmietanki 30%
    2 łyżki pesto z bazylii
    sól

    Śmietankę należy podgrzać i wymieszać z pesto. Można doprawić do smaku, według swoich upodobań.

    Na każdym naleśniku układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia w 180* - 20 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń