Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z przyprawami, po niemiecku

Naleśniki z przyprawami, po niemiecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Naleśniki z przyprawami, po niemiecku"

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 jajka. Dodatki i przyprawy: 4 łyżki cukru
  • po szczypcie gałki muszkatołowej
  • cynamonu i imbiru
  • 40 dag dowolnych ulubionych mrożonych owoców (można je zastąpić konfiturą)
  • masło lub olej do smażenia
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ew. cynamon do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 60 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Mąkę przesiej, wsyp sól, po szczypcie gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru, dodaj jajka, mleko i masło. Zmiksuj wszystko na gładko. Odstaw na około 30 minut.

  3. Owoce (np. borówki, czarne jagody, czarne porzeczki) rozmroź i osącz. 2-3 łyżki owoców wmieszaj do ciasta.

  4. Patelnię rozgrzej, wysmaruj masłem lub olejem, wlewaj chochelką ciasto i usmaż naleśniki. Układaj je jeden na drugim przesypując cukrem.

  5.  Naleśniki podawaj w formie wieży. Na górze rozłóż śmietankę ubitą z cukrem pudrem, na nią wyłóż pozostałe owoce. Całość można lekko oprószyć cynamonem.

  6. Jeśli użyjesz konfitury (naleśniki świetnie będą smakować z pomarańczową lub morelową), smaruj nią cienko kolejne placki. 2 łyżki możesz też dodać do ubijanej kremówki.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń