Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z przyprawami, po niemiecku"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
60 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 4 porcje
Mąkę przesiej, wsyp sól, po szczypcie gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru, dodaj jajka, mleko i masło. Zmiksuj wszystko na gładko. Odstaw na około 30 minut.
Owoce (np. borówki, czarne jagody, czarne porzeczki) rozmroź i osącz. 2-3 łyżki owoców wmieszaj do ciasta.
Patelnię rozgrzej, wysmaruj masłem lub olejem, wlewaj chochelką ciasto i usmaż naleśniki. Układaj je jeden na drugim przesypując cukrem.
Naleśniki podawaj w formie wieży. Na górze rozłóż śmietankę ubitą z cukrem pudrem, na nią wyłóż pozostałe owoce. Całość można lekko oprószyć cynamonem.
Jeśli użyjesz konfitury (naleśniki świetnie będą smakować z pomarańczową lub morelową), smaruj nią cienko kolejne placki. 2 łyżki możesz też dodać do ubijanej kremówki.Źródło: Kobieta i życie