Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2528

Dodano:

Odsłon: 2066

Jak zrobić naleśniki? Każdy wie. Proponuję dziś moją wersję. To są naleśniki na słodko, z twarogiem, przesmażane na maśle. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 szklanka mleka (ciasto)
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (ciasto)
  • półtorej szklanki mąki (ciasto)
  • 2 jajka (ciasto)
  • szczypta soli (ciasto)
  • 2 łyżki cukru lub więcej (ciasto)
  • kapka oleju (ciasto)
  • 300 g twarogu (farsz)
  • 3 łyżki cukru lub więcej (farsz)
  • 1 żółtko (farsz)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (farsz)
  • 1 łyżka śmietany, gdyby ser był zbyt suchy (farsz)
  • masło i olej do smażenia
  • śmietana i cukier do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z serem

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy szklankę mleka, szklankę wody, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli i olej i mieszamy mieszadłem. Mikser nie będzie potrzebny.

    Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i dalej mieszamy. Tym sposobem unikniemy grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na bok, zabieramy się za farsz.

    Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, dodajemy cukry, żółtko i mieszamy. Jeśli twaróg jest zbyt suchy to dodajemy jeszcze śmietanę, mieszamy i gotowe.

    Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, rozcieramy papierem ręcznikowym. Na rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśnika. Pierwszy naleśnik smażę z obu stron. Kolejne smażę już na suchej patelni i tylko z jednej strony.

    Z podanych składników otrzymamy ok. 10 naleśników.

    Następnie na naleśnik, na stronie smażonej, nakładamy farsz i składamy naleśnik w trójkąt. W ten sposób poskładane naleśniki smażymy na maśle z olejem na złoto, z obu stron. W ten sposób będą pyszne, chrupiące i pachnące masłem. Odrobina oleju na patelni zapobiegnie paleniu się masła.

    Podajemy z kleksem śmietany i posypane cukrem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń