Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić naleśniki? Każdy wie. Proponuję dziś moją wersję. To są naleśniki na słodko, z twarogiem, przesmażane na maśle. Serdecznie polecam :-)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 881
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 429
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 881
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 429
Składniki
Do miski wlewamy szklankę mleka, szklankę wody, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli i olej i mieszamy mieszadłem. Mikser nie będzie potrzebny. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i dalej mieszamy. Tym sposobem unikniemy grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na bok, zabieramy się za farsz. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, dodajemy cukry, żółtko i mieszamy. Jeśli twaróg jest zbyt suchy to dodajemy jeszcze śmietanę, mieszamy i gotowe. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, rozcieramy papierem ręcznikowym. Na rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśnika. Pierwszy naleśnik smażę z obu stron. Kolejne smażę już na suchej patelni i tylko z jednej strony. Z podanych składników otrzymamy ok. 10 naleśników. Następnie na naleśnik, na stronie smażonej, nakładamy farsz i składamy naleśnik w trójkąt. W ten sposób poskładane naleśniki smażymy na maśle z olejem na złoto, z obu stron. W ten sposób będą pyszne, chrupiące i pachnące masłem. Odrobina oleju na patelni zapobiegnie paleniu się masła. Podajemy z kleksem śmietany i posypane cukrem. Smacznego :-)