Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy najmłodsi członkowie rodziny zamarzą o naleśnikach na śniadanie, a lodówka świeci pustkami, torebka soczewicy może okazać się twoim kulinarnym ratunkiem. Naleśniki z soczewicy są nie tylko szybkie i proste do przygotowania, ale też pełne smaku i wartości odżywczych. Delikatne, miękkie i elastyczne – w wersji podstawowej na samej wodzie - idealnie komponują się zarówno z ulubionym dżemem, jak i wytrawnym farszem. W naszym przepisie nieco podkręcamy smak, dorzucając do naleśników cebulkę i posiekaną kolendrę. W formie na słodko możesz zamienić wodę na sok pomarańczowy lub dosypać szczyptę cynamonu.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 34
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 88
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4179
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 34
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 88
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4179
Składniki
Opłucz soczewicę na sicie pod bieżącą wodą. Następnie odsącz i przełóż do miski lub innego naczynia. Zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Jeśli chcesz przygotować naleśniki na śniadanie, zostaw soczewicę w wodzie na noc. Następnie dodaj obraną i posiekaną cebulę, sól oraz inne suszone zioła, na które masz ochotę. Za pomocą ręcznego blendera miksuj składniki ze sobą – nie odlewaj wody, w której moczyła się soczewica, tylko wszystko dokładnie zblenduj. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę i wymieszaj. W efekcie otrzymasz lejące, kremowe ciasto bez grudek.
Naleśnikową patelnię rozgrzej, wlej odrobinę oleju lub posmaruj klarowanym masłem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj chochelką porcję naleśnikowego ciasta i szybko rozprowadź, tworząc równy naleśnik. Smaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor i odkładaj na talerz. Talerz z naleśnikami możesz przykryć pokrywką, aby serwować je jeszcze ciepłe.
Gotowe naleśniki z soczewicy dowolnie faszeruj – kremowym serkiem, szpinakiem czy wędzonym kurczakiem. Z powodzeniem zastąpią klasyczne pieczywo.