Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy najmłodsi członkowie rodziny zamarzą o naleśnikach na śniadanie, a lodówka świeci pustkami, torebka soczewicy może okazać się twoim kulinarnym ratunkiem. Naleśniki z soczewicy są nie tylko szybkie i proste do przygotowania, ale też pełne smaku i wartości odżywczych. Delikatne, miękkie i elastyczne – w wersji podstawowej na samej wodzie - idealnie komponują się zarówno z ulubionym dżemem, jak i wytrawnym farszem. W naszym przepisie nieco podkręcamy smak, dorzucając do naleśników cebulkę i posiekaną kolendrę. W formie na słodko możesz zamienić wodę na sok pomarańczowy lub dosypać szczyptę cynamonu.
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 83
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3582
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 83
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3582
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Składniki
Opłucz soczewicę na sicie pod bieżącą wodą. Następnie odsącz i przełóż do miski lub innego naczynia. Zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Jeśli chcesz przygotować naleśniki na śniadanie, zostaw soczewicę w wodzie na noc. Następnie dodaj obraną i posiekaną cebulę, sól oraz inne suszone zioła, na które masz ochotę. Za pomocą ręcznego blendera miksuj składniki ze sobą – nie odlewaj wody, w której moczyła się soczewica, tylko wszystko dokładnie zblenduj. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę i wymieszaj. W efekcie otrzymasz lejące, kremowe ciasto bez grudek.
Naleśnikową patelnię rozgrzej, wlej odrobinę oleju lub posmaruj klarowanym masłem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj chochelką porcję naleśnikowego ciasta i szybko rozprowadź, tworząc równy naleśnik. Smaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor i odkładaj na talerz. Talerz z naleśnikami możesz przykryć pokrywką, aby serwować je jeszcze ciepłe.
Gotowe naleśniki z soczewicy dowolnie faszeruj – kremowym serkiem, szpinakiem czy wędzonym kurczakiem. Z powodzeniem zastąpią klasyczne pieczywo.