Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z twarogiem nie muszą być tylko słodkie. Proponuję na ostro jako przekąskę lub danie główne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243756
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243756
Składniki
Przygotować farsz: rozetrzeć twaróg na gładką masę, dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Nie zapomnieć o spróbowaniu - nie dodawać dużo soli. Podczas podgrzewania potrawy robią się bardziej słone. Pozostawić farsz, aby się "przegryzł".
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Najlepiej rozbełtać je mątewką lub trzepaczką do jajek. Masa ma być pulchna i dobrze napowietrzona.
Usmażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju (nasze babcie smarowały patelnię skórką słoniny). Na rozgrzany olej wlać ciasto (ok. 2-3 łyżek stołowych, ja do tego mam małą chochelkę do mleka), rozprowadzić równo po patelni. Naleśnik powinien być cienki. Smażyć z obu stron nie rumieniąc.
Przestudzone placki smarować do połowy farszem niezbyt grubą warstwą. Złożyć na pół, na środku grzbietem dłoni lekko dociskając zrobić rowek i jeszcze raz złożyć na pół, aby powstała "koperta".
Tak złożone naleśniki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (może być olej z masłem). Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego