Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z twarogiem na ostro

Naleśniki z twarogiem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 248

Dodano:

Odsłon: 6482

Naleśniki z twarogiem nie muszą być tylko słodkie. Proponuję na ostro jako przekąskę lub danie główne.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mleko (najlepiej zsiadłe) 1/2 l
  • jajko 1 szt.
  • woda pół szklanki
  • mąki tyle, aby ciasto miało konsystencję niezbyt gęstej śmietany (musi łatwo rozprowadzać się po patelni),
  • posiekany koperek (wg uznania)
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • półtłusty twaróg 1/2 kg
  • jajko 1 szt.
  • cebula 1 szt. drobno posiekana
  • czosnek 3-4 ząbków drobno posiekanych (może być wyciśnięty przez praskę)
  • przyprawy: pieprz, sól, lubczyk (szczypta), bazylia, jak ktoś lubi odrobina chili
  • Olej do smażenia, masło do podsmażenia gotowych naleśników
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz: rozetrzeć twaróg na gładką masę, dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Nie zapomnieć o spróbowaniu - nie dodawać dużo soli. Podczas podgrzewania potrawy robią się bardziej słone.
    Pozostawić farsz, aby się "przegryzł".

  2. Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Najlepiej rozbełtać je mątewką lub trzepaczką do jajek. Masa ma być pulchna i dobrze napowietrzona.

  3. Usmażyć naleśniki.
    Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju (nasze babcie smarowały patelnię skórką słoniny).
    Na rozgrzany olej wlać ciasto (ok. 2-3 łyżek stołowych, ja do tego mam małą chochelkę do mleka), rozprowadzić równo po patelni. Naleśnik powinien być cienki.
    Smażyć z obu stron nie rumieniąc.

  4. Przestudzone placki smarować do połowy farszem niezbyt grubą warstwą. Złożyć na pół, na środku grzbietem dłoni lekko dociskając zrobić rowek i jeszcze raz złożyć na pół, aby powstała "koperta".

  5. Tak złożone naleśniki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (może być olej z masłem). Zrumienić z obu stron.
    Podawać na ciepło.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń