Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z twarogiem nie muszą być tylko słodkie. Proponuję na ostro jako przekąskę lub danie główne.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17433
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 576
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17433
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 576
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Składniki
Przygotować farsz: rozetrzeć twaróg na gładką masę, dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Nie zapomnieć o spróbowaniu - nie dodawać dużo soli. Podczas podgrzewania potrawy robią się bardziej słone. Pozostawić farsz, aby się "przegryzł".
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Najlepiej rozbełtać je mątewką lub trzepaczką do jajek. Masa ma być pulchna i dobrze napowietrzona.
Usmażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju (nasze babcie smarowały patelnię skórką słoniny). Na rozgrzany olej wlać ciasto (ok. 2-3 łyżek stołowych, ja do tego mam małą chochelkę do mleka), rozprowadzić równo po patelni. Naleśnik powinien być cienki. Smażyć z obu stron nie rumieniąc.
Przestudzone placki smarować do połowy farszem niezbyt grubą warstwą. Złożyć na pół, na środku grzbietem dłoni lekko dociskając zrobić rowek i jeszcze raz złożyć na pół, aby powstała "koperta".
Tak złożone naleśniki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (może być olej z masłem). Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego