Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z twarogiem nie muszą być tylko słodkie. Proponuję na ostro jako przekąskę lub danie główne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Przygotować farsz: rozetrzeć twaróg na gładką masę, dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Nie zapomnieć o spróbowaniu - nie dodawać dużo soli. Podczas podgrzewania potrawy robią się bardziej słone. Pozostawić farsz, aby się "przegryzł".
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Najlepiej rozbełtać je mątewką lub trzepaczką do jajek. Masa ma być pulchna i dobrze napowietrzona.
Usmażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju (nasze babcie smarowały patelnię skórką słoniny). Na rozgrzany olej wlać ciasto (ok. 2-3 łyżek stołowych, ja do tego mam małą chochelkę do mleka), rozprowadzić równo po patelni. Naleśnik powinien być cienki. Smażyć z obu stron nie rumieniąc.
Przestudzone placki smarować do połowy farszem niezbyt grubą warstwą. Złożyć na pół, na środku grzbietem dłoni lekko dociskając zrobić rowek i jeszcze raz złożyć na pół, aby powstała "koperta".
Tak złożone naleśniki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (może być olej z masłem). Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego