Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z twarogiem nie muszą być tylko słodkie. Proponuję na ostro jako przekąskę lub danie główne.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Przygotować farsz: rozetrzeć twaróg na gładką masę, dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Nie zapomnieć o spróbowaniu - nie dodawać dużo soli. Podczas podgrzewania potrawy robią się bardziej słone. Pozostawić farsz, aby się "przegryzł".
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników. Najlepiej rozbełtać je mątewką lub trzepaczką do jajek. Masa ma być pulchna i dobrze napowietrzona.
Usmażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju (nasze babcie smarowały patelnię skórką słoniny). Na rozgrzany olej wlać ciasto (ok. 2-3 łyżek stołowych, ja do tego mam małą chochelkę do mleka), rozprowadzić równo po patelni. Naleśnik powinien być cienki. Smażyć z obu stron nie rumieniąc.
Przestudzone placki smarować do połowy farszem niezbyt grubą warstwą. Złożyć na pół, na środku grzbietem dłoni lekko dociskając zrobić rowek i jeszcze raz złożyć na pół, aby powstała "koperta".
Tak złożone naleśniki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (może być olej z masłem). Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego