Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki ze szpinakiem"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 234
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 234
Składniki
Zaczynamy od farszu. W garnku, pod przykryciem, na małym ogniu rozmrażamy szpinak. Odlewamy nadmiar wody. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na maśle i dodajemy do rozmrożonego szpinaku. Dusimy całość około 10 minut.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony w kawałki ser i dusimy od czasu do czasu mieszając około 5 minut (aż ser się rozpuści). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy otręby, które zagęszczą farsz. Odstawiamy, by trochę ostygł.
Przygotowujemy naleśniki. Do mąki wbijamy jajka, dolewamy mleko i połowę wody. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, w razie potrzeby dolewając wodę, by ciasto było lejące, ale nie za rzadkie.
Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy ok. łyżeczkę oleju a potem średnią chochelkę ciasta. Okrężnym ruchem rozprowadzamy je na patelni. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Powtarzamy te czynności, aż wykorzystamy całe ciasto.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulony lub tak jak krokiety. W pracy możemy podgrzać naleśniki w mikrofali, ale wybornie smakują również na zimno. Można je posypać kawałkami fety oraz ziarnem sezamu.
<strong>: 50 minut. Porcja: 195 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie