Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowa zapiekanka

Naleśnikowa zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17311

Dodano:

Odsłon: 22103

Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne.

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 400 ml mleka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 500 g mięsa mielonego z karkówki
  • 100 ml pasty pomidorowej
  • posiekana natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • 100 g startego sera Gouda
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśnikowa zapiekanka

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrałem , drobno posiekałem. Rozgrzałem na patelni 1 łyżkę masła, dodałem cebulę i czosnek i usmażyłem na złotożółty kolor.
    Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem na 10 minut.

  2. Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie.
    Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.

  3. Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
    Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.

  4. Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.

  5. Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 września 2015 Su su su super!!! danie napewno cieszy i podniebienie a juz oko na 100%,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 25 stycznia 2015 Pysznie, smacznie i bardzo aromatycznie! Zapiekanka jest cudowna :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lulinka 25 stycznia 2015 fajne zastosowanie dla naleśników, takie ala cannelloni. Można zapiec pod mozarelą, myślę, ze by pasowała. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń