Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11173

Dodano:

Odsłon: 9602

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka M
  • ...
  • Farsz:
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • ...
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100g żółtego sera
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

  3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty.

  4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.

  5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń