Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8990

Dodano:

Odsłon: 9443

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka M
  • ...
  • Farsz:
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • ...
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100g żółtego sera
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

  3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty.

  4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.

  5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń