Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pieczona eko-kura w ziołach, faszerowana kaszą jęczmienną i warzywami. i surówka do tego.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
FARSZ 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka biała 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów pęczek natki 1 łyżka oliwy słodka papryka mielona majeranek rozmaryn lubczyk tymianek pieprz sól SURÓWKA 3 pomidory 1 papryka czerwona 7 rzodkiewek rukola kiełki brokułu 2 dymki ze szczypiorem łyżka babki płesznik 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego bazylia oregano majeranek pieprz sól
FARSZ Grzyby zalewam na noc wodą. Kaszę opłukuję. Grzyby siekam, dodaję do kaszy. Zalewam wodą z namaczania, uzupełniam zimną kranówką. Solę. Gotuję kaszę do miękkości. Studzę. Cebulę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę cebulę do zeszklenia. Mieszam z kaszą. Paprykę kroję w kostkę. Natkę siekam. Dodaję wszystko do kaszy. Wyciskam czosnek. Przyprawiam. Mieszam. Odstawiam na bok.
KURCZAK Kurczaka dokładnie myję i suszę. Przygotowuję marynatę z oliwy i przypraw. Dokładnie smaruję kurczaka. Odstawiam na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Kurczaka wypełniam farszem /dość sporo zostało, ale po prostu podgrzałam i dodałam do obiadu/. Zaszywam nitką w okolicach kuperka, żeby farsz nie wypłynął. Dodatkowo związuję nogi. Przyprawionego i nafaszerowanego ptaka umieszczam w worku do pieczenia.
Piekę 35 minut z jednej strony. Po upływie tego czasu obracam kurczaka /cycem do góry/ i piekę jeszcze około 25 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie rozcinam worek do pieczenia i piekę na termoobiegu po 10 minut z każdej strony. Okazało się to trochę za krótko więc warto piec 10-15 minut dłużej. No chyba, że kura jest mniejsza.
SURÓWKA W czasie pieczenia zabieram się za surówkę. Przygotowuję dressing z oliwy, octu i przypraw. Rukolę opłukuję i suszę. Warzywa myję, suszę i kroję. Dodaję kiełki. Wszystko mieszam, zalewam dressingiem i odstawiam na bok.
PODANIE Nadmiar farszu podgrzewam. Wykładam na miskę. Podaję surówkę. Kurczaka przekładam na ugrzaną formę żaroodporną. Porcjuję. I smacznego!