Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentuję tu przepis, który można wykorzystać przy okazji świąt wielkanocnych jako danie główne. Jest on inspirowany kuchnią indyjską, smaczny, inny od tradycyjnie przyprawionego mięsa i warty wypróbowania. Mięso jest naprawdę smaczne. Polecam.
Miska/ naczynie do pieczenia, łyżka, łyżeczka, tarka do jarzyn
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
W misce lub w naczyniu, w którym będziemy piec łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie rozprowadzamy przyprawy.
Wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wkładamy mięso posmarowane łyżką oleju razem z marynatą. Pieczemy przez 30 minut bez przykrycia, następnie po 39 minutach znów obracamy mięso i pieczemy następne 30 minut. Jeśli marynata wyparowuje, dolewamy więcej wody, aby mięso było bardziej soczyste.
Zaglądamy do piekarnika, aby mięso się za bardzo nie przypiekało (nie powinno w tej temperaturze). Przykrywamy folią do pieczenia i dalej pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez następną godzinę. Sprawdzamy temperaturę mięsa na koniec pieczenia. Powinna być wyższa niż 75 stopni Celsjusza. Jeśli nie jest, kontynuujemy pieczenie do około pół godziny. Po upieczeniu kroimy w plastry i serwujemy z sosem powstałym z pieczenia.