Polecam bardzo smaczny zestaw obiadowy, składający się z usmażonych udek kaczych, pieczonych młodych ziemniaków i marynowaną papryką.
Nogi kacze smażone z pieczonymi młodymi ziemniakami.
Składniki
- kacze uda 2 szt.
- cebula 1 szt.
- ziemniaki młode 14 szt.
- natka pietruszki
- Koperek
- sól 1 łyżeczka
- przyprawa do kaczki
Składniki
- kacze uda 2 szt.
- cebula 1 szt.
- ziemniaki młode 14 szt.
- natka pietruszki
- Koperek
- sól 1 łyżeczka
- przyprawa do kaczki

Etapy przygotowania
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki myjemy i od razu ścieramy gąbką ze stroną ścierną, skórkę pod bieżącą zimną wodą. Wymyte ziemniaki umieszczamy w garnku, wlewamy wodę tak żeby poziom wody był 1 cm, wsypujemy sól i parzymy 20 minut.

Po 20 minutach parzenia odlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i w ten sposób studzimy (ziemniaki w tym czasie dojdą).

Ostudzone ziemniaki smażymy na dużym ogniu do zarumienienia się z obu stron, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dosmażamy z każdej strony.

Wymyte udka nacieramy przyprawą do kaczek, nacinamy skórkę, smażymy bez tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Gdy z udek będzie topił się tłuszcz, dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na patelni smażyłam także dwie ćwiartki z kurczaka, ale to nie dotyczy tego dania.

Gotowe kacze udka podajemy z upieczonymi ziemniaczkami posypanymi zieleniną i konserwową papryką Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- kacze uda 2 szt.
- cebula 1 szt.
- ziemniaki młode 14 szt.
- natka pietruszki
- Koperek
- sól 1 łyżeczka
- przyprawa do kaczki
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki myjemy i od razu ścieramy gąbką ze stroną ścierną, skórkę pod bieżącą zimną wodą. Wymyte ziemniaki umieszczamy w garnku, wlewamy wodę tak żeby poziom wody był 1 cm, wsypujemy sól i parzymy 20 minut.
Po 20 minutach parzenia odlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i w ten sposób studzimy (ziemniaki w tym czasie dojdą).
Ostudzone ziemniaki smażymy na dużym ogniu do zarumienienia się z obu stron, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dosmażamy z każdej strony.
Wymyte udka nacieramy przyprawą do kaczek, nacinamy skórkę, smażymy bez tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Gdy z udek będzie topił się tłuszcz, dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na patelni smażyłam także dwie ćwiartki z kurczaka, ale to nie dotyczy tego dania.
Gotowe kacze udka podajemy z upieczonymi ziemniaczkami posypanymi zieleniną i konserwową papryką Smacznego!!!