Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nóżki kurczaka z pomidorami i boczkiem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
1. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, chilli, pieprzu oraz soli i natrzyj nią udka.
Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć posiekaną cebulę i smaż tak długo, aż zbrązowieje (wystarczy 4-5 minut). Zdejmij z ognia. Dodaj pomidory, kurczaka, bazylię, oregano, tymianek, czosnek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przełóż kurczaka z dodatkami do brytfanny. Piecz godzinę.
Połóż cienkie plastry boczku na kawałkach kurczaka i piecz kilka minut, aż stanie się chrupiący. Serwuj potrawę posypaną świeżymi ziołami (np. bazylią) i zielonymi oliwkami.
Jak to zrobić?
Zadbaj o kruchość i soczystość mięsa. Kawałki boczku lub włoskiej szynki sprawią, że kurczak nie wyschnie podczas pieczenia, będzie miękki i bardzo aromatyczny.Źródło: Olivia