Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nuggetsy robię bardzo często – po pierwsze moja córa za nimi przepada. Po drugie są na prawdę proste w przygotowaniu. A po trzecie … chyba wszyscy w domu bardzo lubimy je jeść :) Zazwyczaj podaję je z sosem – pomidorowo-ziołowym, czosnkowym, albo majonezowym.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11951
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11951
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odcinam wszystkie błonki, chrząstki, żyłki. Oczyszczone mięso kroję na kawałki, taką większą kostkę (2 x 2 cm).
Przygotowuję ciasto piwne – do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dosypuję przyprawy i mieszam stopniowo dodając piwo, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Płatki kukurydziane gniotę w miseczce, aby były drobniejsze.
Do ciasta wrzucam partiami kawałeczki kurczaka, mieszam, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem i następnie kolejno przekładam do płatków kukurydzianych. Tak jak w bułeczce tartej, tak w tych płatkach dokładnie obtaczam kurczaka. Opanierowane kawałki przekładam na talerz.
Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju, ponieważ nuggetsy będę smażyć na głębokim oleju. Delikatnie przekładam mięso na patelnię – również robię to partiami, aby móc po pewnym czasie odwrócić kurczaka i obsmażyć go na złoto z obydwu stron.
Złote kawałeczki wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się jak największej ilości tłuszczu. Podaję z gęstymi sosami w miseczkach, w których można nuggetsy zanurzać i dopiero jeść :) Smacznego!!!