Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długi, czerwcowy weekend to doskonały czas, aby nieco poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć rodzinę nowym przepisem. Oto bardzo ciekawy pomysł na obiad na Boże Ciało, który jest bardzo smaczny, a jednocześnie jego przygotowanie nie uwięzi was w kuchni na długie godziny. Większość pracy i tak wykona za was piekarnik! Koniecznie przetestujcie to połączenie i dajcie nam znać, co o nim sądzicie.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 24
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 82
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 24
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 82
Składniki
Aby przygotować szybki obiad na Boże Ciało, dzień wcześniej zamarynuj piersi z kurczaka. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita marynata. Obtocz w niej dokładnie wszystkie piersi z kurczaka, tak aby mięso było nią równomiernie obtoczone. Pozostaw w lodówce na całą noc. Oczywiście, możesz skrócić czas marynowania nawet do zaledwie pół godziny, jednak im dłużej to potrwa, tym bardziej aromatyczne stanie się mięso.
W Boże Ciało pokrój wszystkie warzywa na średniej wielkości kawałki. Pomidorki koktajlowe możesz pozostawić w całości. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie przełóż je do dużego naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż piersi z kurczaka.
Całość zapiekaj około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie kurczak powinien się zarumienić i całkowicie upiec, a warzywa zmięknąć i puścić sok, który stanie się sosem.
Pamiętaj że czas pieczenia zależy od grubości piersi z kurczaka oraz wielkości kawałków, na które pokroisz warzywa. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany obiad na Boże Ciało możesz podawać samodzielnie, z makaronem lub z dodatkiem pieczywa, które wchłonie sos.