Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedziela Palmowa to ostatnia niedziela Wielkiego Postu. Po niej następuje Tydzień Męki Pańskiej, który przygotowuje nas ostatecznie do zmartwychwstania Pana Jezusa. W tym uroczystym dniu nie obowiązuje post - ani ilościowy, ani jakościowy, dlatego bez obaw można spożywać mięsne potrawy. Doskonałą propozycją na obiad na Niedzielę Palmową jest pieczone mięso. Świetnie sprawdzi się kurczak faszerowany kaszą gryczaną i podrobami. Potrawa zaserwowana w towarzystwie ziemniaków i lekkiej surówki z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Składniki
Kurczaka opłucz, oczyść i osusz.
Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na złoty kolor.
Suszone grzyby namocz, gotuj do miękkości, następnie pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz pieczarek, najpierw je umyj, następnie pokrój w kostkę i podsmaż na klarowanym maśle razem z cebulą.
Ugotowaną kaszę połącz z grzybami/pieczarkami, podsmażoną cebulką. Wbij jedno całe jajko. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka nadziej gotowym nadzieniem.
W miseczce połącz składniki marynaty. Wlej oliwę i dodaj zioła oraz przyprawy.
Jabłka umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
Nadzianego kurczaka natrzyj z każdej strony marynatą. Następnie przełóż go do rękawa do pieczenia razem z kawałkami jabłek.
Kurczaka z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około półtorej godziny.