Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad na sobotę? Oczywiście gulasz drobiowy z papryką. Ten soczysty kurczak w aksamitnym sosie pomidorowym, pełnym kolorowej papryki, stanie się prawdziwą perełką na twoim stole. Oczywiście musi być serwowany z ryżem i szybką, orzeźwiającą sałatką z rzodkiewek i jajka. To prosty przepis, który zapewnia odpowiednio zbilansowany i zdrowy posiłek dostarczający sporej dawki energii.
Ten przepis na obiad sobotni jest prosty i pozwala stworzyć efektowny posiłek, który wymaga minimum poświęconego czasu. Gulasz drobiowy z papryką sprawdzi się idealnie jako główny obiad rodzinny, a dzięki zastosowaniu papryki wędzonej ma nietypowy, zaskakujący smak. Szybka sałatka z rzodkiewek i jajka jest świetnym, orzeźwiającym dodatkiem, który równoważy ciężar gulaszu. To idealna propozycja na syty, ale niezbyt skomplikowany posiłek, który można przygotować z wyprzedzeniem, a ewentualne resztki zaserwuj nawet i w niedzielę. Danie jest bogate w białko, witaminy i minerały, tworząc idealnie zbilansowaną kompozycję.
 
        Suche i twarde mięso w gulaszu to wynik zbyt długiego lub zbyt intensywnego smażenia. Aby tego uniknąć, smaż mięso tylko tak długo, aż straci surowy kolor i lekko się zarumieni z każdej strony, a nie będzie całkowicie gotowy. Kurczak dojdzie w trakcie duszenia, zachowując wszystkie swoje soki i soczystość. Doprawiaj solą i pieprzem tuż przed smażeniem, ponieważ wcześniejsze posypywanie mięsa sprawi, że stanie się ono twarde. Dodatkowo gulasz drobiowy duś nie dłużej niż 20-25 minut na małym ogniu.
Użycie zasmażki z masła i mąki wraz z koncentratem, ma za zadanie aksamitne zagęszczenie sosu, a także dodanie głębi smaku - podsmażenie mąki i koncentratu na maśle pozwala na rozwinięcie ich aromatów, dlatego nie pomijaj tego kroku. Jeśli po dodaniu wszystkich składników i odparowaniu płynu przez 30 minut gulasz jest za rzadki, możesz wymieszać łyżeczkę mąki lub skrobi kukurydzianej z niewielką ilością zimnej wody na gładką pastę i wlać tę mieszankę powoli do gotującego się gulaszu. Energicznie mieszaj i gotuj przez następne 2-3 minuty.
Podsmażanie cebuli i papryki po kurczaku pozwala im zmięknąć i oddać cały aromat. Pamiętaj, tylko żeby czosnek dodawać dopiero na sam koniec podsmażania warzyw - dosłownie na ostatnią minutę - by się nie spalił i nie stał gorzki. Nie bój się surowości składników - warzywa następnie są duszone z sosem, więc staną się miękkie przy jednoczesnym zachowaniu swojej struktury. Oczywiście podane w przepisie składniki warzywne nie są jedynymi, które możesz wrzucić do gulaszu. Weź wszystko, co masz w lodówce - im bardziej danie będzie kolorowe, tym lepiej.
Sosy na bazie pomidorów łatwo mogą stać się zbyt kwaśne - wszystko zależy od rodzaju użytego składnika. Dlatego jeśli tak się stanie, nie panikuj. Kwasowość pomidorów łatwo zmniejszyć, dodając szczyptę cukru, który jest najlepszym neutralizatorem kwasowości. Alternatywnie sprawdzi się łyżeczka miodu lub też masła, które zamaskuje nieprzyjemny posmak.
Aby ryż był sypki, przed gotowaniem wypłucz go dokładnie w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie zalej go wodą w proporcji 1 porcja ryżu do 1,5 porcji wody i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając podczas gotowania. Kluczowe jest także postępowanie po ugotowaniu - garnek odstaw na bok po przykryciem na co najmniej 5-10 minut. Po tym czasie możesz go serwować z przygotowanym wcześniej gulaszem drobiowym.
Podana w przepisie sałatka jest jedną z propozycji, która idealnie komponuje się z dość ciężkim i sycącym gulaszem. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować inną, ulubioną. Do tego obiadu świetnie będzie pasować lekka sałata czy też surówka z sałaty lodowej.
 
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
 
         
         
                Składniki
Zacznij od przygotowania gulaszu. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, odłóż na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż z każdej strony tak długo, aż będzie gotowe. Przełóż do garnka średniej wielkości.
Papryki pozbawione gniazd nasiennych i cebule pokrój w średniej wielkości kawałki. Czosnek rozgnieć, posiekaj. Całość podsmaż na tej samej patelni co kurczaka, a następnie dodaj do garnka. Wymieszaj. Wlej wodę lub bulion, zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy i duś na małym ogniu przez 20 minut.
Przygotuj małą patelnię. Rozpuść na niej masło, dodaj mąkę i koncentrat. Energicznie zamieszaj i taką mieszankę przełóż do garnka. Zamieszaj i duś jeszcze 5 minut.
Kiedy gulasz będzie się dusić, szybko przygotujesz sałatkę. Ugotowane jajka podziel w ósemki, rzodkiewki i cebulę posiekaj drobno. Przełóż całość do miski. Dodaj łyżkę jogurtu, pokrojony szczypiorek i zamieszaj.
Gulasz podawaj z sałatką i ugotowanym ryżem.